Lekce

Grappling

Grappling je bojový styl zaměřený na techniky zápasu, které se provádějí na zemi. Hlavním cílem grapplingu je získat kontrolu nad protivníkem pomocí pák, škrcení, držení a různých znehybňovacích technik, přičemž se nepoužívají údery. Grappling se používá v mnoha bojových uměních a sportech, jako je brazilské jiu-jitsu (BJJ), judó, sambo a wrestling.

Cena

jednotná cena za osobu 100,-/trénink

Rozvrh

15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
Pondělí
Úterý
Středa
Čtvrtek
Pátek
Sobota
Neděle

Klíčové prvky grapplingu:

  1. Kontrola protivníka:
    Udržení nebo dosažení dominantní pozice, například „mount“ (sed na hrudi soupeře) nebo „guard“ (pozice, kdy zápasník kontroluje soupeře nohama).

  2. Znehybňovací techniky:
    Použití různých technik k omezení pohybu soupeře, aby nemohl úspěšně pokračovat v boji.

  3. Páky a škrcení:
    Techniky jako páky na klouby (například na loket nebo rameno) a škrcení (techniky, které omezují přívod krve nebo vzduchu do mozku) k donucení soupeře, aby se vzdal.

  4. Úniky a obrana:
    Zápasník musí být schopen uniknout z nebezpečných pozic nebo pák soupeře a přejít do lepší pozice.

Výhody grapplingu:

  • Efektivita v boji na zemi:
    Grappling je klíčovým dovednostem v bojích, které končí na zemi, což se děje velmi často v reálných konfliktech i sportovních zápasech.

  • Technická dovednost:
    Grappling klade důraz na techniku, načasování a přesnost, takže i fyzicky menší nebo slabší zápasníci mohou porazit silnější soupeře.

  • Bezpečnost:
    Protože se v grapplingu nepoužívají údery, je relativně bezpečnější než bojové sporty, které zahrnují údery, i když stále vyžaduje ochranu a správné techniky, aby se předešlo zraněním.

Grappling je důležitou součástí smíšených bojových umění (MMA), kde bojovníci často kombinují stojkovou techniku s technikami boje na zemi.

Trenéři

Aleš